LA36 aktüatör, LINAK®’ın ağır koşullarda çalışmak üzere tasarlamış olduğu en dayanıklı ve güçlü aktüatörlerden biridir.
LA36, uzun kullanım ömrüne ve yüksek IP koruma sınıfına sahip, bakım gerektirmeyen bir üründür ve toz patlaması riski taşıyan ortamlarda kullanım için isteğe bağlı olarak ATEX/IECEx sertifikası ile temin edilebilir.
Yüksek kaliteli aktüatör, hidrolik çözümlere kıyasla son derece güçlü bir alternatif olarak öne çıkmaktadır.
LA36, IC Integrated Controller™ serisinin bir parçasıdır ve hem sanayi hem de arazi tipi makinelerde mevcut bulunan kontrol sistemlerine sorunsuz bir şekilde entegre edilebilecek şekilde tasarlanır. Akıllı ve güvenilir hareket için çeşitli endüstriyel arayüzler sunar.
Evrensel LINAK® I/O™ arayüzünü seçebilir veya aşağıdakiler dâhil olmak üzere kapsamlı bir yelpazeden farklı iletişim protokolleri seçebilirsiniz:
Fieldbus:
Endüstriyel Ethernet:
Ayrıca, bu seçeneklerin birçoğu Danfoss PLUS+1® ile uyumludur.
IC – Integrated Controller™ ile donatılmış aktüatörler hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.
Ürün ve iletişim seçenekleri
Teknik verileri online broşür olarak görüntüleyin veya PDF olarak indirin.
Teknik verileri online broşür olarak görüntüleyin veya PDF olarak indirin.
CAN SAE J1939®: Daha kolay kurulum sağlayan CAN DBC dosyası (CAN veritabanı) mevcuttur. Bu dosya, ham CAN bus verilerinin “fiziksel değerlere” dönüştürülebilmesini sağlamak amacıyla gerekli bilgileri içeren bir metin dosyasıdır.
CANopen® elektronik veri sayfası (.eds dosyası)
Bu bağlantı şemaları, LINAK LA36 aktüatörünüzü hızlı bir şekilde nasıl monte edebileceğinizi göstermektedir.
LA36:
Bu kullanım kılavuzu, LINAK LA36 aktüatörünüzün kurulumu, kullanımı ve bakımı hakkında tüm gerekli bilgileri içermektedir.
Bu kılavuz, I/O™ ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, EtherNet/IP™ ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, IO-Link® ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, Modbus® TCP/IP ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, Modbus® RTU ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, CAN SAE J1939® ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, CAN SAE J1939® ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Bu kılavuz, CANopen® ile donatılmış aktüatörünüzün kurulumu ve ayarları konusunda size rehberlik eder.
Patlayıcı toz bulunduran ortamlarda kullanılmaya uygun ürünlere yönelik ATEX ve IECEx tarafından verilen onaylar hakkında daha fazlasını öğrenin.
Üniversal LINAK I/O arayüzünün sunduğu ezber bozan esneklik sayesinde, yenilikçi aktüatör fikirlerinizi artık daha kolay ve daha esnek bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Elektrikli I/O™ aktüatörü kontrol etmek için analog giriş nasıl kullanılır?
I/O aktüatör, analog sinyal ile kontrol edilebilir. Bu durumda giriş değişkendir ve sadece açık veya kapalı değildir. Analog giriş sinyali, konum veya hız kontrolü için kullanılabilir.
Servo kontrol, aktüatörün konumunu kontrol etmek için kullanılır. Bu, aktüatörün tüm strok uzunluğunu kapsayan 4-20 mA gibi bir analog girişle yapılır. Bu, aktüatörün normal çalışması sırasında birkaç hedef konuma hareket etmesini gerektiren uygulamalarda özellikle önemlidir.
Oransal kontrol servoya benzer; fakat analog sinyal, pistonun konumunu kontrol etmek yerine aktüatörün hızını ve yönünü kontrol eder. Oransal kontrol için yaygın olarak joystick kullanılır. Bu yöntemde joystick’in orta konumu nötr, geriye veya ileriye hareket ettirildiğinde ise aktüatör ilgili yönde hareket eder.
Önceden tanımlanmış aktüatör konumları nelerdir?
Önceden tanımlanmış konumlar, aktüatörünüzün her seferinde tam olarak aynı konuma hareket etmesini istiyorsanız kullanışlıdır. Bunun için düğmeler kullanabilir veya PLC’nize (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) komut girilebilir. Dijital giriş sinyali, hedef konuma ulaşılana kadar yüksek kalmalıdır, ancak bu noktanın ötesine geçmez.
Aktüatör öğrenme modu nedir?
Öğrenme modu, aktüatörün yeni bir kurs sonu öğrenmesini sağlar. Öğrenim, strok uzunluğu için önceden tanımlanmış aralıklar ve yeni kurs sonu için belirlenmiş bir limit temelinde gerçekleşir. Bazı durumlarda, bir engelle karşılaşıldığında bir “geri adım” eklemek gerekli olabilir. Sistemin fiziksel kurs sonundan biraz mesafede olan bir kurs sonu öğrenebilmesini sağlayan bu özellik, aktüatörün daha yumuşak hareket etmesini sağlayarak kullanım ömrünü uzatabilir.
Aktüatörün bir engeli öğrenirken daha yavaş çalışmasını istiyorsanız, öğrenme modundaki hızını da ayarlayabilirsiniz.
Öğrenme modu doğrudan Actuator Connect™ üzerinden veya kırmızı ve siyah kabloların kısaltılmasıyla gerçekleştirilebilir.
Kablolar aracılığıyla öğrenme modunu etkinleştirmek, bu süreci doğrudan uygulamada kolayca başlatmanıza olanak tanır; üstelik aktüatörün kullanım ömrü boyunca birkaç kez. Aktüatör, elinize geçtiğinde sahip olduğu veya Actuator Connect üzerinden yapılandırdığınız bölge, hız ve akım ayarlarını her zaman koruyacak ve yeni sanal limitler belirlemek için bunları kullanacaktır.
Elektrikli bir I/O™ aktüatörü kontrol etmenin en yaygın yolu nedir?
Elektrikli bir lineer I/O aktüatör, DC motora giden voltajın polaritesinin entegre bir kontrolör veya H köprüsü vasıtasıyla değiştirilmesiyle kontrol edilir. Burada, aktüatörün çalışmasına yalnızca birkaç mA’lik yüksek bir dijital sinyal neden olacağından, düşük akımlı polarite değişiminden faydalanabilirsiniz.
Entegre H köprüsü, PCB’den hız ve rampalama gibi çeşitli kontrol seçenekleri sunar.
H köprüsünde dört anahtar (bu durumda dört transistör) bulunmaktadır ve bu transistörler H köprüsünün üstünde ve altında bulunan güç kaynağına bağlıdır. Bu transistörler, mekanik rölelerin yerini alır. H köprüsü, bir aktüatörün içeri ve dışarı hareketlerini oldukça basit bir şekilde kontrol eder. Güç açıkken, akımın motor bağlantısını çaprazlama geçmesini sağlamak için transistörlerden ikisi etkinleştirilmelidir. Bu da motoru tek yönde çalıştırır.
Aktüatörü çalıştırdım, ancak Actuator Connect™'teki cihaz listesinde görünmüyor?
Bluetooth® Low Energy anteni, aktüatörün alüminyum muhafazasının içindeki PCB'ye monte edilmiştir. Muhafaza, sinyal gücünü büyük ölçüde düşürür ve bu nedenle sinyal kablosunun da takılması önemlidir. Sinyal kablosu, Bluetooth® sinyalini artırmak için özel bir kabloya sahiptir ve bu takılı değilse, Actuator Connect'te aktüatöre bağlanmakta sorun yaşarsınız.
CAN bus - Hangi CAN bus sürümünü kullandığınızı nasıl öğrenebilirsiniz
LINAK® olarak şu anda v1.x ya da v3.x olmak üzere iki farklı CAN bus yazılım sürümüne sahip aktüatörler sağlamaktayız.
LINAK BusLink yazılımı ile aktüatör modelini belirleyin
Doğru yazılım sürümünü kontrol etmek için aktüatörü BusLink yazılımına bağlayın. Aktüatör bağlandığında ‘Connection Information’ (Bağlantı Bilgileri) sekmesini bulabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte LA36 CAN bus aktüatörünün sürümü 3.0’dır.
Daha fazla bilgi için lütfen CAN bus kullanım kılavuzu’nun BusLink servis arayüzü bölümüne bakın.
1.x ile 3.x sürümlerinin farkı nelerdir?
CAN bus v3.0’da birçok yeni özellik ekledik. Bunlar arasında donanım adreslemesi, dinamik hız ayarlaması, yumuşak başlatma/durdurma (soft start/stop) komutları ve daha fazla uyumluluk (125 kbps, 250 kbps, 500 kbps ve Autobaud) sayılabilir.
Yumuşak başlatma/durdurma (soft start/stop) özelliğinin artık CAN bus komutunda (3.x sürümü) tanımlanması gerektiğini lütfen unutmayın. 0 olarak bırakılırsa kademelendirme yoktur. 251’e ayarlanırsa, aktüatörün önceden tanımlanmış fabrika ayarlarını kullanacaktır. Aralardaki tüm değerler, kademelendirme süresini belirleyecektir.
Daha fazla bilgi için lütfen CAN bus kullanım kılavuzu’nun İletişim bölümüne bakın.
BusLink rehberi
BusLink simgesine tıklayarak aktüatörünüz için BusLink programını nasıl kullanacağınızla ilgili bir rehbere ulaşın.
Lineer aktüatörler nasıl çalışır?
Lineer aktüatörlerin sık kullanılan türlerinden biri elektrikli lineer aktüatördür. Üç ana bileşenden oluşur: mil, motor ve dişliler. Motor, güç gereksinimine ve diğer faktörlere bağlı olarak AC ya da DC olabilir.
Düğme kadar basit bir kontrol üzerinden operatör tarafından bir sinyal gönderildiğinde motor, elektrik enerjisini, mile bağlı dişlileri döndüren mekanik enerjiye dönüştürür. Bu enerji mili döndürür ve mil somunu ve piston kolunun, aktüatöre gelen sinyale bağlı olarak dışarı ya da içeri hareket etmesini sağlar.
Kural olarak yüksek diş sayısı ve küçük mil adım aralığı, yavaş hareket sağlar ancak yüksek yük kapasitesi sunar. Diğer yandan düşük diş sayısı ve yüksek mil adım aralığı, daha düşük yükte daha hızlı hareket olanağı sunar.
Actuator Academy™’yi ziyaret edin
Bir aktüatörü endüstriyel makineler için ideal kılan faktörleri öğrenin ve ardında yatan teknolojiyi keşfedin.
LINAK Actuator Academy™’ye hoş geldiniz
Elektrikli lineer aktüatör türleri nelerdir?
Elektrikli lineer aktüatörler çeşitli türlerde ve boyutlarda gelmektedir. Tekerlekli sandalye gibi dar uygulamalara sığacak küçük ve kompakt modellerden tekerlekli yükleyici motor kaputu gibi ağır nesneleri hareket ettiren büyük ve güçlü modellere kadar birçok ürün bulunmaktadır. Boyut ve gücün yanı sıra elektrikli lineer aktüatörler birçok farklı tasarımda da gelmektedir.
Orijinal tasarımda motor gövdesi, dişli ve mil profilinin dışında yer almaktaydı. Ama aktüatörün kullanılacağı alan kısıtlı olduğunda, motoru profil içerisinde barındıran Inline aktüatörler kullanılır. Çalışma masalarında ve bazı tıbbi uygulamalarda, motoru profil içerisinde barındıran iki veya üç kademeli Inline kaldırma kolonları kullanılır.
LINAK’ın kurucusu ve CEO’su Bent Jensen’in 1979 yılında ilk elektrikli lineer aktüatörünü geliştirmesinden bu yana şirket, birçok sektörde hareket çözümleri geliştirmek için yeni aktüatörler üretmeye ve temellerinde yatan yenilikçi teknolojileri geliştirmeye devam etti.
LINAK, çeşitli hızlarda, strok uzunluklarında ve kapasitelerde birçok lineer aktüatör ve kaldırma kolonu modeli tasarlamakta ve üretmektedir. Kompakt Inline aktüatör LA20’den güçlü LA36 modeline kadar tüm LINAK aktüatörleri, neredeyse her türlü uygulamaya uyacak şekilde üretilir.
Biri diğerine benzemeyen çeşitli kullanım alanlarına uygun aktüatörlerin tasarlanabilmesini sağlayacak neredeyse sınırsız özelleştirme seçeneği sayesinde, LINAK’ın sunduğu aktüatör çeşitliliği sunulan geniş ürün yelpazesinden daha bile kapsamlıdır.
Elektrikli lineer aktüatör nedir?
Lineer aktüatör, dönüş hareketini lineer harekete (düz çizgi şeklinde) dönüştüren bir cihaz ya da makinedir. Hareketin sağlanabilmesi için ya hidrolik veya pnömatik sistemler ya da LINAK’ta yaptığımız gibi AC veya DC motorlar kullanılabilir.
Elektrikli lineer aktüatörler, hassas ve kusursuz hareketin gerekli olduğu yerlerde tercih edilen bir seçenektir. Kuvvet uygulayarak eğme, kaldırma, çekme veya itme işlemlerinin yapılmasını gerektiren her türlü uygulama için idealdir.
Elektrikli lineer aktüatörler ne için kullanılır?
Elektrikli lineer aktüatörler, konutlardan ofislere, hastanelerden fabrikalara ve tarım ekipmanlarından daha birçok yere kadar akla gelebilecek çoğu alanda kullanılmaktadır. Çalışma masalarına, mutfaklara, yataklara ve koltuklara hareket kazandıran LINAK aktüatörleri, ayrıca hastanelerde ve tıp merkezlerinde bulunan hasta yataklarında, hasta kaldırma sistemlerinde, ameliyat masalarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.
Elektrikli lineer aktüatörler, örneğin tarım, inşaat ve endüstriyel otomasyon ekipmanları gibi birçok endüstriyel ve zorlu ortamda kullanılan hidrolik ve pnömatik çözümlerin yerini alabilir
Neden elektrikli lineer aktüatör kullanmalıyım?
Elektrikli lineer aktüatörler, çeşitli kontrol seçenekleri ve aksesuarları ile verimliliği artırır ve kullanıcılara hassas hareket olanağı sağlar. Elektrikli lineer aktüatörler için kontrol seçenekleri arasında el kumandaları, ayak pedalları, masa kumandaları, bilgisayar yazılımı, mobil uygulamalar vb. sayılabilir.
Hortumlar, yağlar ya da vanalara ihtiyaç duymayan elektrikli lineer aktüatörler, bakım gerektirmez ve kullanıcılar için güvenli bir ortam oluşturur. Yüksek kaliteli elektrikli aktüatörler, aşırı kuvvetlere ve ortamlara maruz bırakıldıkları çeşitli ağır testlerden geçirilir. Bu testler, her türlü durumda her zaman en iyi performansın sağlanabilmesi için yapılır. Bu aktüatörler, aksesuarlarıyla birlikte çeşitli uygulamalara kolayca monte edilip kurulabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu sayede herkes, ihtiyaç duyduğu noktaların hassas bir şekilde hareket edebilmesini kolayca sağlayabilir. Elektrikli olmaları, CAN bus gibi akıllı özelliklerin kullanılabilmesine olanak tanır (LINAK, aktüatör kumandaları için CAN SAE J1939 ve CANopen çözümlerini sunmaktadır). Entegre Kontrolörlü (IC) çözümler, çeşitli pozisyon geri bildirimi seçenekleri, sanal limitler, soft start ve stop, akım sınırlaması ve ayarlanabilir hız seçenekleri sağlayabilmektedir.
Tüm LINAK® ürünleri, yüksek kalite ve ömürleri boyunca dayanıklılık sunabilmeleri için uzun vadeli ve kapsamlı fonksiyon testlerine tabi tutulur. Fakat biz bu testlerin faydasını bir adım ileriye taşıdık. Yoğun biçimde yürüttüğümüz test ve dayanıklılık çalışmalarımız sonucunda sunabildiğimiz B10 ömrü tahminleri sayesinde, sisteminizde kullandığınız LA36 aktüatörlerin yaklaşık kullanım ömürlerini artık öğrenmeniz mümkün.
B10 ömrü ve size neler katabileceğine dair daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
B10 ömrü nedir?
B10 ömrü, ürün spesifikasyonlarına uygun biçimde kullanıldıklarında aktüatörlerin %90’ı için öngörülen çalışma döngüsü sayısına dair istatistiksel olarak hesaplanan bir tahmindir (aktüatörlerin %10’u ise başarısız olur). Herhangi bir parça B10 ömrüne ulaşamadan arızalanabileceğinden dolayı, B10 ömrü garantili bir süre olarak görülmemelidir. B10 değerleri, aktüatörlerimizin oda sıcaklığında ve %20’lik görev döngüsünde yürütülen uzun vadeli testlerden alınan sonuçlara göre tanımlanır. B10 ömrü tahminlerimizin tümü, aktüatörlerin yumuşak başlatma/durdurma fonksiyonu ile kullanıldığı varsayılarak hesaplanır.
B10 ömrü hesaplanırken, hesaplayıcıya aşağıdaki bilgiler girilmelidir:
Sabit yük
Değişken yük
I/O™ arayüzü
LINAK I/O arayüzü, ihtiyacınız olan işlevlerin tam kontrolünü size vermek için sınırsız değişiklikler sunan esnekliğin tanımıdır.
Daha fazla bilgi içinİlgili ürünler
Sorunuz mu var?
- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.
Contact nowLisans Sözleşmesi
Yazılımı indirmek için Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi’ni kabul etmeniz gerekmektedir.