Bavyera eyaletinde merkezli şirket, günümüzde şeker pancarı hasat ve temizleme-yükleme makinelerinden fazlasını sunmaktadır. ROPA, dikkatini birkaç yıldır patates pazarına da yöneltmiş bulunuyor.
ROPA, iki sıralı patates hasat makinesi Keiler (yaban domuzu) II’yi geliştirmekle kurumsal felsefesine sadık kalmış ve yeni bir çığır açmayı başarmıştır.
Bu makine, başka makinelere kıyasla son derece yüksek derecede otomasyona sahiptir. Otomatik aks kaydırma veya otomatik sırt basıncı düzenleme fonksiyonlarında sayısız hidrolik sistem kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kılavuz kasnağı, parmak tarağı ve elek bandı gibi birimler elektrikli aktüatörler yardımıyla ayarlanmaktadır. Yedi adet LINAK elektrikli lineer aktüatör, hasat makinesindeki sistemlere hassas hareket kabiliyeti kazandırmaktadır.
Bu makine, tümüyle ROPA mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanmıştır. Hasat sürecinin optimize edilebilmesini sağlayan hareket olanaklarının sayısı, bu makineyi büyük olasılıkla benzersiz kılan özelliklerden biridir. Makinedeki birçok bileşen, çalıştırıldığındaki ilk dönüş hızından bağımsız olarak hidrolik yollarla ayarlanabilmektedir. Fakat hareketlerinde yüksek hassasiyet gerektiren sistemlerde hidrolik silindir yerine elektrikli aktüatör kullanılmaktadır.
Patates hasat makinesi ürün serisinin tümünden sorumlu olan deneyimli ürün müdürü Dr. Rupert Geischeder, “Örneğin kılavuz kasnakları veya hasadı temizleyen sistemler gibi yüksek hassasiyet gerektiren bileşenlerde elektrikli aktüatör kullanmayı tercih ettik” diyor.
ROPA, bu sistemlerde yalnızca LINAK LA36 aktüatör modelini kullanmaktadır. Bu aktüatörler, güçlü ve dayanıklı olmaları ve çeşitli kontrol seçenekleri sunmalarıyla öne çıkmaktadır. Hassas bir şekilde ayarlanabilmesi gereken sistemlerden biri de elek bantlarıdır. Elek bantları, toplanan patatesleri üzerlerindeki topraktan arındırır. Elek bantlarının dokunmatik ekran üzerinden hassas bir şekilde ayarlanabilmesi, hasat toplama işlemini son derece rahat hâle getirmektedir.
Patates hasat makinesinde çalışan operatör, elek bantları dışında diğer hasat temizleme sistemlerini de ayarlayabilmektedir. Patateslerden otları temizleyen kürekli sistem, aktüatörlerin sunduğu kademesiz (sonsuz) ayar yapabilme imkânı sayesinde, otlar taze olduğunda bile hasat kaybının minimumda tutulabilmesini sağlamaktadır.
Toprak, toz, su ve değişen sıcaklıklara maruz kalan elektrikli aktüatörler, bu denli zorlu koşullarda bile kusursuz bir şekilde çalışabilmelidir. Hasat mevsiminde meydana gelebilecek arızalar, çiftçinin ciddi kayıplara uğramasına neden olabilir.
Dr. Rupert Geischeder, “LINAK, ayarlanabilir elektrikli aktüatörlerin dayanıklılığı konusunda standardı belirliyor” diyor.
Danimarkalı üretici, LA36 lineer aktüatör modelini zorlu koşullarda kusursuz performans göstermesi için özel olarak geliştirdi. LA36, hareket sırasında IP66 ve statik durumda IP69K sınıfında koruma sunmaktadır.
LINAK Bavyera satış müdürü Günther Rappl, “Tarım sektöründe çeşitli amaçlar için kullanılmakta olan aktüatörümüz, kendini bu sektörde kanıtlamıştır” diyor.
LA36 lineer aktüatör ile beraber daha birçok LINAK aktüatör bu yüksek koruma standartlarına sahiptir. ROPA patates hasat makinesinin öne çıkan bir diğer özelliği, aktüatör kontrolü için sunduğu sistemdir. Bir hidrolik silindirin elektrikli aktüatör ile değiştirilmesi, mümkün olduğunca kolay bir işlem olabilmelidir. Bu, aynı zamanda kullanılacak bilgisayarın işlem kapasitesi için de geçerlidir.
Dr. Rupert Geischeder, “Bu uygulama için belirli koşulları karşılamamız gerekiyordu ve bunu LINAK ile beraber başardık” diyor.
Bu noktada pim kontrolü önem taşımaktadır. Burada son derece karmaşık bir makine söz konusu olduğu için, kontrol kutularının çıkışları büyük ölçüde çeşitli fonksiyonlara atanmıştı. Bu nedenle, aktüatörün ileri ve geri hareketlerinin tek bir kablo üzerinden kontrol edilebilmesi gerekiyordu.
Günther Rappl, “Aktüatörün tek bir kablo üzerinden kontrol edilebilmesini sağlayan özel bir yazılım geliştirdik” diyor. “Bu sayede elektrikli aktüatör tıpkı bir hidrolik silindir gibi kontrol edilebiliyor.”
Elektrikli çözüm, hidrolik sistemin yerini alıyor
Elektrikli aktüatörler, dayanıklılık ve özelleştirilmiş kontrol çözümleri dışında daha birçok avantaj sunmaktadır. Örneğin, ağırlık önemli bir rol oynamaktadır. Bu denli büyük bir makineye bir hareket sisteminin entegre edilmesi gerektiğinde, elektrikli çözüm hidrolik sistemlerden daha hafif olduğu için makinenin toplam ağırlığını da düşürür. Elektrikli aktüatörler, bakım gerektirmeyen sistemler oluşlarıyla da yüksek puan almaktadır. Elektrikli aktüatörlerin sundukları avantajların yanı sıra, ROPA’yı ikna eden bir diğer faktör LINAK’taki ürün geliştiricileri ile bulundukları yakın iş birliği olmuş.
Dr. Rupert Geischeder “LINAK aktüatörleri kullanmaya karar vermemizin nedeni, ürünlerin dayanıklılıklarına olan yüksek güvenimiz ve LINAK’ın tarım makinelerinde hareket sistemleri konusundaki deneyimi oldu” diyor.
“LINAK aktüatörleri kullanmaya karar vermemizin nedeni, ürünlerin dayanıklılıklarına olan yüksek güvenimiz ve LINAK’ın tarım makinelerinde hareket sistemleri konusundaki deneyimi oldu.”