Farmertronics şirketi, 2012 yılında Thieu Berkers tarafından kurulmuş. Babasının başlangıçta at ve sonrasında traktör ile çalıştığı çiftlikte büyüyen Thieu, yüksek teknolojiler konusundaki deneyiminden yola çıkarak, tarım sektöründe doğal olarak atılacak bir sonraki adımın otonom traktör kullanımı olması gerektiğini fark etmiş.
Bu düşünceyi projeye dönüştüren Thieu ve ekibi, eTrac adını verdikleri yüksek teknoloji ürünü insansız traktörü kelimenin tam anlamıyla sıfırdan başlayarak geliştirmiş. Geliştirdikleri traktör yalnızca çevre dostu olmakla kalmıyor, aynı zamanda tam zamanlı çalışan çiftçilerin ailelerine veya başka işlere daha fazla zaman ayırabilmelerini de sağlıyor. Yapılabilecekleri bir hayal edin.
Thieu Berkers, “eTrac projesinin temelinde babamdan aldığım ilham yatıyor. Bu projenin hem gençliğimle hem de gelecekle güçlü bir bağı var. Çiftçiliğin normal traktörün yerini alacak daha akıllı bir çözüm ile yapılabileceğini fark etmiştim” diyor.
Otonom traktörün avantajları
Normal traktörler ile aynı prensipler temelinde geliştirilmiş olan eTrac, çiftçilerin uzaktan çalışabilmelerini ve bununla beraber maliyetten tasarruf etmelerini sağlıyor.
Traktörün güvenli, dayanıklı ve aynı zamanda çevre dostu bir ürün olabilmesi için, kullanılan her parça kapsamlı bir şekilde araştırılmış. Çiftçi, mobil cihaz uygulaması üzerinden eTrac’in gitmesi gereken rotayı ayarlayabilir, bildirimler alabilir ve bu sayede içi rahat bir şekilde zamanını farklı bir şekilde değerlendirebilir.
Ağırlığı yalnızca 1000 kg olan eTrac, hafif bir traktör olması nedeniyle toprağın sıkışmasının önlenmesinde de etkilidir. Tamamen elektrikli olması sayesinde neredeyse hiç bakım gerektirmeyen traktör, çalışırken veri toplar ve çiftçiye geri bildirimde bulunur. Çiftçi bu sayede hasat hakkında hassas bilgi sahibi olur ve maliyetlerini düşük tutabilir.
Thieu Berkers, eTrac’in sağladığı avantajları şu sözleriyle özetliyor: “Traktör sürücü gerektirmediğinden ve gece gündüz çalışabildiğinden, personel giderlerinizden tasarruf edebilirsiniz. Çiftçinin başlangıçta elbette bir yatırım yapması gerekiyor. Fakat yatırımın kendini amortilemesi yalnızca dört yıl sürüyor. Burada yepyeni bir çiftçilik anlayışı söz konusu. Çünkü çiftçinin uzaktan çalışarak her şeyi akıllı telefonundan veya tabletinden kolayca kontrol edebilmesi sağlanmış oluyor."
Kaldırma fonksiyonu için CAN bus arayüzüne sahip aktüatör
eTrac’in ekin biçme ünitesini kaldırabilecek ve başka parçaları ile kolayca bağlantı kurup iletişimde bulunabilecek bir çözüm arayan Farmertronics, tercihini LINAK®’ın CAN bus arayüzü ile donatılmış bir aktüatöründen yana kullandı. Traktörün tüm diğer üniteleri CAN bus üzerinden bağlı olduklarından, kaldırma sisteminin de CAN bus tabanlı olması şarttı. CAN bus ağının gerçek zamanlı çalışması, sistemin uzaktan uygulanan değişikliklere kolayca adapte olabilmesini sağlayan üstün esnekliği sağlamaktadır.
Thieu Berkers, “LINAK’ı seçmemin nedeni, sundukları çözümün bizim sisteme çok iyi uyum sağlaması oldu. Ayrıca, LINAK’ın tarım sektöründe başarılı bir isim olduğunu biliyorduk. Fakat seçim yaparken içimdeki ses de rol oynadı. Farklılıkların neler olduğunu tam olarak söyleyemiyorum. Fakat öyle bir an geldi ki, yolumuza LINAK ile devam etmemiz gerektiği konusunda emindim” diyor.
Bundan sonra atılacak adımlar
eTrac, tıpkı tüm normal traktörler gibi, çeşitli tarım ekipmanlarının bağlanabileceği bir ana birimden oluşmaktadır. Traktörün daha fazla seçenek sunabilmesi ve daha güvenilir ve hassas çalışabilmesi için, Farmertronics eTrac’e sürekli yeni özellikler ekleme üzerine çalışmaktadır. Günümüzde yaşadığımız dijitalleştirilmiş dünya, traktörün geliştirilmesi için sonsuz seçenek sunmaktadır. Farmatronics, sisteme ilk etapta bir püskürtücü kazandırmayı, 3D sensörler eklemeyi ve bir tohum ekme birimi geliştirmeyi planlıyor.
Farmatronics hakkında daha fazla bilgiyi www.farmertronics.com adresinde bulabilirsiniz.