Contact us here

 

Position feedback: Elektrikli I/O™ aktüatörünüzden doğru ve hassas konum geri bildirimi alın

Actuator Connect™ yapılandırma aracındaki “Position feedback” seçeneği, çoğu uygulamada performans açısından kritik önem taşıyan I/O aktüatörün konumunu tam olarak görmek istiyorsanız idealdir.


Hunter’ın, LINAK® I/O arayüzü için geliştirilmiş Actuator Connect yapılandırma aracının sunduğu seçeneklerden biri olan ve I/O aktüatör hareketlerinin ayarlanabilmesini sağlayan “Position feedback” seçeneğinin özelliklerini size tanıtmasına izin verin.

I/O arayüzümüz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın veya Actuator Connect yapılandırma aracının en yeni ücretsiz sürümünü indirin.

Actuator Connect’i indirin

Elektrikli bir I/O™ aktüatör, doğru konum geri bildirimini nasıl sağlar?

Doğru konum geri bildiriminin sağlanabilmesi için aktüatörün düzenli olarak başlatılması gerekir. Bu tipik olarak her iki yönde fiziksel bir kurs sonu anahtarı ile sağlanır; fakat doğruluk, anahtarda meydana gelen mekanik aşınma nedeniyle zamanla azalabilir.

Fakat I/O aktüatör, “sıfır noktası” adı verilen yeni bir başlatma prensibi kullanır. Sıfır noktası sayesinde konum, aktüatörün fiziksel kurs sonlarına kadar hareket etmesine gerek kalmadan, piston strokta 35-70 mm’lik bir bölgeden geçtiği her sefer bildirilir.

Elektromekanik anahtarların yerini Hall tabanlı bir sisteme bırakan I/O aktüatör, zorlu endüstriyel ortamlarda kullanım için bu sayede daha uygundur.

Analog ve dijital sinyaller arasındaki fark nedir?

Aktüatör konumuna ilişkin bilgiler, analog veya dijital sinyal olarak verilebilir. Her iki seçenek de çeşitli PLC’ler ve tercihler ile uyumluluk sağlanabilmesi için sunulmaktadır.

İki sinyal türü karşılaştırıldığında, dikkate alınması gereken çeşitli avantajlar ve dezavantajlar mevcuttur. Örneğin, analog sinyal dijital sinyale kıyasla gürültüden etkilenmeye daha yatkındır; fakat doğru koşullar sağlandığında son derece doğru olabilir.

Dijital sinyal sadece piston konumundan daha fazlası için kullanılabilir; çünkü kurs sonu sinyalleri, çalışma sırasında sabit sinyal ve daha birçok özellik için kullanılabilir.

En yaygın analog geri bildirim türleri nelerdir?

Endüstriyel uygulamaların PLC ve kontrol sistemlerinde geri bildirimler genellikle analog sinyaller kullanılarak alınır. En sık kullanılanlardan biri 0-10 V sinyaldir. Bu voltaj aralığı, aktüatörün fiziksel strok uzunluğunu temsil eder.

Bu tür analog geri bildirimler, uzun kablolarda gürültüye ve voltaj düşüşlerine duyarlıdır ve bu nedenle yanlış konum geri bildirimine neden olabilir. Yaygın olarak kullanılan bir diğer analog sinyal olan akım (genellikle 4-20 mA), gürültüye ve doğal olarak voltaj düşüşlerine daha az duyarlıdır.

Hem akım hem de voltaj sinyallerinin geri bildirim aralıkları, kontrollerinize entegrasyonu kolaylaştırabilmeniz için ihtiyaçlarınıza göre özel olarak ayarlanabilir.

Dijital çıkışlarda hangi özellikler mevcuttur?

Aktüatör, konum verileri için tam ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılabilen çeşitli dijital çıkış seçenekleri sunar. Esneklik sunabilmek için, sarı ve yeşil kablolar aşağıdaki çıkışlar için kullanılabilir:

Tek Hall veya çift Hall olarak dijital konum geri bildirimi. Tek Hall yönü dikkate almaz ve bu mantık PLC’de programlanmalıdır. Çift Hall, A ve B olmak üzere iki kanala sahiptir. Her iki kanal, aktüatörün hangi yönde çalıştığının tespit edilebilmesi için kendilerine özel kabloya sahiptir.

Aktüatörün tamamen geri çekildiğini veya uzatıldığını bildiren kurs sonu sinyalleri, analog konum geri bildirimine ek olarak veya bağımsız bir özellik olarak kullanılabilir. Aynı sinyal, aktüatörün yeni kurs sonuna ulaştığını gösteren sanal limitler her iki yönde de ayarlandığında da uygulanır.

Aktüatör çalışırken dijital sinyaller de alınabilir. Bu sinyaller, ör. uygulamada bir bileşen hareket ettiğinde bir uyarı LED’inin yanmasını sağlamak için kullanılabilir.

Aktüatörün önceden belirlenmiş bir kurs sonuna ne zaman ulaştığını bilmeniz, bazı durumlarda yararlı olabilir. Aktüatörün durmasını istediğiniz bir aralık belirleyebilmenizi sağlayan bu özellik, aktüatörün bu aralığa girdiğinde veya aralık içerisinde belirli bir akım limitine ulaştığında sinyal göndermesini sağlar. PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) üzerinden sinyal alabilmeniz için aktüatörün ilk önce fiziksel kurs sonuna ulaşması bu sayede gerekmeyeceğinden, uygulamanızı bu konuyu düşünmenize de gerek kalmadan rahatça tasarlayabilirsiniz.

Bu dijital sinyallerin çoğu, aktif yüksek veya aktif düşük sinyal arasında seçim yapabilmenizi sağladığından uygulamanıza daha kolay entegre edilebilir.

LED’e veya el kumandasına güç vermenin bir yolunu arıyorsanız, sürekli yüksek bir sinyal de seçebilirsiniz. Aktüatör, düşük güçlü cihazlara doğrudan 100 mA’e kadar güç sağlayacaktır.

Biliyor muydunuz?

Çoğu uygulamada optimum performansın elde edilebilmesi için gerekli olan aktüatör konum geri bildirimi özelliği, elektrikli lineer aktüatörlerin rakip teknolojiler karşısında tercih edilmesinin ana nedenlerinden biridir. Alınan geri bildirimler, pistonun tam konumunu size söylemenin yanı sıra piston fiziksel veya sanal kurs sonlarına ulaştığında bir sinyal gönderebilir. I/O™ aktüatörlerimiz, manyetik Hall sensörlerinden gelen sinyaller sayesinde çeşitli şekillerde konum geri bildirimi sağlayan gelişmiş donanımlara sahiptir. Hall sensörlerinden alınan sinyaller, mikrokontrolörün konum kaydetme özelliği sayesinde ör. 4-20 mA analog çıkış sinyallerine dönüştürebilir. Geçmişte bu amaçla genellikle mekanik bir potansiyometre kullanılırdı; fakat bu bileşen yalnızca zamanla aşınmakla kalmıyordu, aynı zamanda doğruluk ve strok uzunluğu seçenekleri konusunda da sınırlıydı.

Sorunuz mu var?

- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.

Contact now