Contact us here

 

Adjust movement: I/O™ aktüatörünüzü kontrol edin ve ayarlayın

Actuator Connect™ yapılandırma aracında bulunan “Adjust movement” özelliği, çeşitli kontrol seçenekleri, sanal limitler ve ayarlanabilir hız ile LINAK® I/O™ aktüatörlerine daha fazla esneklik kazandırarak, lineer hareketlerinizi tamamen kontrol edebilmenizi sağlar.


Hunter’ın, I/O arayüzü için geliştirilmiş Actuator Connect yapılandırma aracının sunduğu seçeneklerden biri olan ve I/O aktüatör hareketlerinin ayarlanabilmesini sağlayan “Adjust movement” seçeneğinin özelliklerini size tanıtmasına izin verin.

I/O arayüzümüz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın veya Actuator Connect yapılandırma aracının en yeni ücretsiz sürümünü indirin.

Actuator Connect’i indirin

Elektrikli bir I/O™ aktüatörü kontrol etmenin en yaygın yolu nedir?

Elektrikli bir lineer I/O aktüatör, DC motora giden voltajın polaritesinin entegre bir kontrolör veya H köprüsü vasıtasıyla değiştirilmesiyle kontrol edilir. Burada, aktüatörün çalışmasına yalnızca birkaç mA’lik yüksek bir dijital sinyal neden olacağından, düşük akımlı polarite değişiminden faydalanabilirsiniz.

Entegre H köprüsü, PCB’den hız ve rampalama gibi çeşitli kontrol seçenekleri sunar.

H köprüsünde dört anahtar (bu durumda dört transistör) bulunmaktadır ve bu transistörler H köprüsünün üstünde ve altında bulunan güç kaynağına bağlıdır. Bu transistörler, mekanik rölelerin yerini alır. H köprüsü, bir aktüatörün içeri ve dışarı hareketlerini oldukça basit bir şekilde kontrol eder. Güç açıkken, akımın motor bağlantısını çaprazlama geçmesini sağlamak için transistörlerden ikisi etkinleştirilmelidir. Bu da motoru tek yönde çalıştırır.

Elektrikli I/O™ aktüatörü kontrol etmek için analog giriş nasıl kullanılır?

I/O aktüatör, analog sinyal ile kontrol edilebilir. Bu durumda giriş değişkendir ve sadece açık veya kapalı değildir. Analog giriş sinyali, konum veya hız kontrolü için kullanılabilir.

Servo kontrol, aktüatörün konumunu kontrol etmek için kullanılır. Bu, aktüatörün tüm strok uzunluğunu kapsayan 4-20 mA gibi bir analog girişle yapılır. Bu, aktüatörün normal çalışması sırasında birkaç hedef konuma hareket etmesini gerektiren uygulamalarda özellikle önemlidir.

Oransal kontrol servoya benzer; fakat analog sinyal, pistonun konumunu kontrol etmek yerine aktüatörün hızını ve yönünü kontrol eder. Oransal kontrol için yaygın olarak joystick kullanılır. Bu yöntemde joystick’in orta konumu nötr, geriye veya ileriye hareket ettirildiğinde ise aktüatör ilgili yönde hareket eder.

Önceden tanımlanmış aktüatör konumları nelerdir?

Önceden tanımlanmış konumlar, aktüatörünüzün her seferinde tam olarak aynı konuma hareket etmesini istiyorsanız kullanışlıdır. Bunun için düğmeler kullanabilir veya PLC’nize (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) komut girilebilir. Dijital giriş sinyali, hedef konuma ulaşılana kadar yüksek kalmalıdır, ancak bu noktanın ötesine geçmez.

Aktüatör öğrenme modu nedir?

Öğrenme modu, aktüatörün yeni bir kurs sonu öğrenmesini sağlar. Öğrenim, strok uzunluğu için önceden tanımlanmış aralıklar ve yeni kurs sonu için belirlenmiş bir limit temelinde gerçekleşir. Bazı durumlarda, bir engelle karşılaşıldığında bir “geri adım” eklemek gerekli olabilir. Sistemin fiziksel kurs sonundan biraz mesafede olan bir kurs sonu öğrenebilmesini sağlayan bu özellik, aktüatörün daha yumuşak hareket etmesini sağlayarak kullanım ömrünü uzatabilir.

Aktüatörün bir engeli öğrenirken daha yavaş çalışmasını istiyorsanız, öğrenme modundaki hızını da ayarlayabilirsiniz.

Öğrenme modu doğrudan Actuator Connect™ üzerinden veya kırmızı ve siyah kabloların kısaltılmasıyla gerçekleştirilebilir.

Kablolar aracılığıyla öğrenme modunu etkinleştirmek, bu süreci doğrudan uygulamada kolayca başlatmanıza olanak tanır; üstelik aktüatörün kullanım ömrü boyunca birkaç kez. Aktüatör, elinize geçtiğinde sahip olduğu veya Actuator Connect üzerinden yapılandırdığınız bölge, hız ve akım ayarlarını her zaman koruyacak ve yeni sanal limitler belirlemek için bunları kullanacaktır.

Biliyor muydunuz?

Actuator Connect’in ana menüsünde bulunan “Wiring diagram” sekmesi, bağlı aktüatörün gerçek kablo şemasını görmenizi sağlar.

Kablo şeması, I/O aktüatörün kontrol edilebilmesini ve ayarlanabilmesini sağlayan çeşitli giriş ve çıkış bağlantı seçenekleri sunduğundan önemlidir.

Bu girişlerin ve çıkışların işlevsellikleri doğrudan Actuator Connect üzerinden özelleştirilebilir ve kablo şeması buna göre güncellenir.

Sorunuz mu var?

- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.

Contact now