Danimarka’nın Esbjerg şehrindeki Renseanlæg Vest atık su arıtma tesisine her gün 20.000 m 3 atık su ulaşmaktadır. DIN Forsyning hizmet şirketinin bir parçası olan atık su arıtma tesisine gelen sular, Kuzey Denizi’ne tahliye edilmeden önce çeşitli işlemlere tabi tutulmak zorundadır. Bu tesisin işini zorlaştıran önemli bir etken, atık suların yaklaşık %60’ının sanayiden gelmesidir. Bu tesis, 290.000 kişinin atık su yüküne eş değer olan 290.000 PE için tasarlanmıştır.
Havalandırma işleminin hassas kontrolü
Amonyak seviyelerini düşük tutmak için uygulanan havalandırma işlemi, atık su arıtma sürecinde önemli ve yüksek enerji tüketimi olan bir işlemdir. Amonyak seviyesi, havalandırma tanklarına alınan havanın denetlenmesi ile kontrol edilmektedir. Oksijen seviyesi, sudaki amonyak oranının çok yüksek veya çok düşük olması durumunda aktüatörlere bıçaklı vanaları ayarlaması için mesaj gönderen bir gözetim sistemi üzerinden denetlenir. Oksijenin son derece hassas biçimde denetlenebilmesi, tesisin yönetimi için kritik önem taşımaktadır:
“Havalandırma, maliyeti yüksek bir işlemdir. Havalandırma kompresörünün çalıştırılması, tesisin enerji tüketiminin yaklaşık üçte birine neden olmaktadır. Bu nedenle, vanalarımızı hassas bir şekilde kontrol ederek havalandırmada enerji tüketimini minimumda tutmamız bizim için çok önemlidir. LINAK’ın aktüatörlerini burada kullanmamız, ihtiyaç duyduğumuz hassasiyeti sağladıklarından dolayı son derece faydalı oldu.”
Elektrikli aktüatör kullanımının avantajları
Esbjerg’deki tesis yönetim kadrosunun LINAK ürünlerini tercih etmesinin tek nedeni, ürünlerin hassasiyet ve düşük enerji tüketimi sunmaları değildi:
“Havalandırma tanklarındaki mevcut vanalarımızı birkaç yıl önce değiştirmemiz gerektiğinde, ne yapabiliriz diye çevremizde epeyce soruşturmuştuk. Ribe’deki (yakındaki bir kent) bir tesis, geleneksel aktüatör çözümlerini terk edip LINAK’tan aldıkları yeni elektrikli aktüatörlerinden çok memnundu. Dolayısıyla, biz de aynı şeyi yapmaya karar verdik.”
Renseanlæg Vest tesisi, geleneksel bir çözüm kullanmak yerine alternatif çözümü deneme kararlarından hiç pişman olmamıştı:
“LINAK sisteminin temin edilmesi biraz daha ucuza mal oldu. Üstelik bu aktüatörler bakım veya servis gerektirmiyor. Tesiste maruz kaldıkları tüm zor koşulların üstesinden kolayca gelecek kadar dayanıklılar. Ayrıca montajları da kolay. Vanalarımız erişimi zor olan yerlerde kullanılıyor. Fakat aktüatörler küçük ve hafif olduğundan dolayı bu bir sorun teşkil etmedi. Tüm işi iki kişi yaptı ve vinç kullanmamıza gerek olmadı.”
Renseanlæg Vest’in geleceği
Esbjerg tesisinin yönetim kadrosu, daima süreçleri optimize etmenin ve daha verimli çalışmanın yollarını aramaktadır. LINAK® aktüatörlerini şu anda şehrin diğer arıtma tesisi olan Renseanlæg Øst’ta test etmekteler ve sırada başka projeleri de var:
“LINAK çözümlerini tesislerimizin diğer alanlarında da kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Örneğin dinlendirme tanklarımızda olabilir, havalandırma tanklarının girişinde olabilir veya yağmur suyu havuzlarımızın sürgülü kapılarında. Şu an kullandığımız çözümlerin yenilenmesi gerektiğinde, bununla daha yakından ilgileneceğiz.
Renseanlæg Vest tesisinin bundan sonrasında nasıl optimize edileceği, şu anda yönetim tarafından planlamakta. Esbjerg Belediyesi'nin tesiste taşma oranlarını azaltma ve kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlama isteği, yapılan planlama çalışmalarının başlatılmasına neden olmuştu.
DIN Forsyning yönetimi, “Biz nasıl Ribe’deki tesis ile elektrikli aktüatörler hakkında iletişime geçtiysek, bizimle de aynı şekilde iletişime geçenler oldu. Bizim memnun olup olmadığımızı öğrenmek isteyenler oluyor, biz de ilgilenen herkes ile deneyimimizi memnuniyetle paylaşıyoruz” diyor.
Hassas hava akışı sağlayan bıçaklı vana hakkında daha fazlasını okuyun.