Toprakla ilgili veriler, bir GPS alıcısı ile elde edilmektedir. Bitki büyüme durumu, bir optik sensör yardımıyla belirlenmektedir.
Çiftçiler ISARIA sisteminin kullanılması sayesinde en iyi verimi elde etmektedirler. Aynı zamanda yalnızca bitkinin büyümesi için yeterli miktarda gübre atılması sayesinde maliyet açısından da avantajlar sağlamaktadır.
Sistem temelde, traktörün ön hidrolik kısmına takılan bir mekanizmadan oluşmaktadır.
Fritzmeier mühendislerinin, hidrolik sistem kullanmayı tercih etmemelerinin belirli nedenleri vardı.
Fritzmeier Umwelttechnik’in Geliştirme Mühendisi Johan Janker, “Traktörlerin ön tarafında, genellikle kullanılabilecek bir hidrolik bağlantı bulunmaz. Bu nedenle, elektrikli aktüatörleri tercih ettik,” dedi.
Sensörler için bir elektrik kaynağı her zaman hazır bulunmaktadır. Janker, elektrikli sistemlerin, çalışmaya hazır olmalarının da bir avantaj olduğunu belirtti.
“Ekipman, daha çok mevsimsel olarak kullanılıyor. Bunun sonucunda uzun süre çalışmadan kalıyor”.
Hidrolik sistemler, mevsimsel çalışma durumunda her zaman iyi performans sergilemeyebilir. LINAK elektrikli aktüatörleri, neredeyse hiç bakım gerektirmediğinden, her zaman kullanılmaya hazırdır ve doğrudan ISARIA elektronik sistemlerinden çalıştırılmaktadır. Uygun maliyetli ve hemen kullanılabilir bir tasarım.
LA36 serisi LINAK aktüatörler, beklentilerin üzerinde güç sağlamaktadır. Sensörlerin sorunsuz biçimde içeri ve dışarı hareket ettirilmesi için 4000 N güç gerekmektedir. LA36 lineer aktüatörleri, 10.000 N’a kadar güç sağlayabilmektedir.
Fritzmeier mühendisleri, aktüatörün sağlamlığına, güç gereksinimden daha fazla önem vermektedir.
Soren Hother Rasmussen, “İklim testlerinde, aktüatörlerimizin aşırı sıcaklıklarda çalışması ve hızlı sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklılıkları kontrol edilmektedir,” dedi. Soren, LINAK GmbH’nin Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.
“Bazı testlerde aktüatörlerin +100 °C ile -30 °C arası ortam sıcaklıklarına dayanması ve çalışmaya devam etmesi gerekmektedir. Aktüatörler aynı zamanda çeşitli kimyasallara da maruz bırakılmaktadır”.
Janker, entegrasyon ve sağlamlıkla ilgili tüm avantajlara ek olarak, bir avantajın daha önemine dikkat çekmektedir: kendinden kilitleme olanağı. Elektrikli aktüatörler, uzadıktan sonra enerji tüketmezler. Mil, kendinden kilitleme olanağı sayesinde, konumunu koruyabilmektedir.
Mevcut elektronik sistemlerle entegre edilebilme olanağı da elektrikli aktüatörler için önemli bir avantajdır. Örneğin konumla ilgili geri bildirim gerekli olduğunda, hidrolik sistemlerde bu işlev yalnızca ek modüllerin kullanılmasıyla sağlanabilmektedir.
Janker, tarım sektöründe elektrikli ayarlama sistemlerinin kullanımında önemli bir potansiyel olduğunu belirtmektedir.
Janker, “Birçok hidrolik sistem yerine rahatlıkla elektrikli sistemler kullanılabilir. Kontrollerinin basit olmasının, yanı sıra, entegre edilmeleri de kolaydır. Elektrikli sistemler, yaygınlaşmaya devam ediyor,” dedi.
Fritzmeier Umwelttechnik’in yeni ISARIA sistemi, sensör teknolojisi ve veri işlemenin yanı sıra mekanik çalışma ve ayarlama alanlarında da geleceğe yönelik tasarımlar yapılmasını gerektiriyordu.
Kolayca entegre edilebilen elektrikli ayarlama olanakları, tarım alanında birçok seçenek yaratılmasını sağlamaktadır.
Gübre serpme ya da diğer tarım makineleri ile ilgili daha fazla aktüatör çözümü ve teknik detay için LINAK TECHLINE ile görüşün.