Futbol yıllar içinde popülerlik kazandıkça, futbol stadyumları da giderek büyüdü. Stadyumların tribün bölümleri, günümüz stadyumların büyüklüğü nedeniyle genelde sahaya gölge düşürür. Bunun sonucunda, çimlerin gölgede kalan alanlarda yetişmesi zorlaşır. Fakat futbol çimde oynanan bir spordur. Çimlerin gerekli ışığı ve sıcaklığı alabilmesi için, kulüpler sahaya sürülebilen yüksek enerji tüketimli aydınlatma sistemlerine yatırım yapmaktadır.
Second Sun ekibi ise, kulüplerin yapay aydınlatma sistemleri kullanmak yerine doğal güneş ışığından neden faydalanmadıklarını en başından beri merak ediyordu. Konu üzerinde 3-4 yıl çalıştıktan ve çeşitli prototipler geliştirdikten sonra, güneş ışınlarını yansıtmak için en iyi yöntemin ayna kullanımı olduğu artık netleşmişti.
Aynaların haraketli olması şart
Aynalar, güneş ışınlarını doğru bir şekilde yansıtıp sahadaki gölgeli alanlara yönlendirilebilmeleri için hareket ettirilebilmektedir:
Second Sun’ın CEO’su Nicolai Moustgaard, “Test aşamasında birbirinden farklı hareket çözümleri denedik. Sonunda, elektrikli aktüatörlerin bizim için en iyi çözüm olduğu kanısına vardık” diyor.
Bu nedenle, her aynayı üçer adet LINAK® LA36 IC™ aktüatör ile donattık. Aktüatörlerden biri aynayı stadyum çatısının altından çıkarmaya yarıyor, diğer iki aktüatör de aynanın yatay ve dikey hareketlerinde kullanılıyor.
Her stadyuma benzersiz bir çözüm.
Her stadyum farklıdır ve büyüklüğe, konuma, iklime vs. bağlı olarak farklı bir çözüm gerektirir. Second Sun’ın bir analiz ve simülasyon aracı geliştirmiş olmasının nedeni de budur.
Bir stadyumun sunduğu imkânlar tespit edilirken birçok faktörün dikkate alındığını söyleyen Moustgaard, “İlk önce stadyumun bulunduğu bölgenin geçmişe dair iklim verilerini inceliyoruz. Ardından stadyumun fiziksel şeklini, hangi yöne baktığını ve gölgeli alanların boyutunu göz önünde bulunduruyoruz. Bu bilgilere dayanarak, kaç adet aynanın gerekli olduğu ve aynaların nereye yerleştirileceği konusunda önerilerde bulunabiliyoruz” diyor.
Danimarka ve Kuzey Avrupa’da bulunan stadyumlar, yılın bir bölümünde yalnızca sınırlı miktarda güneş görmektedir. Second Sun’ın aynaları, bu bölgedeki stadyumlarda yapay aydınlatmayı destekleyici bir çözüm olarak kullanılabilmektedir. Fakat daha güneşli bir iklime sahip ülkelerde, aynalar stadyumdaki güneş ışığı ihtiyacını tümüyle karşılayabilmektedir. Moustgaard, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Amacımız, stadyumda çalışan ekibin tercih ettiği çözümler üretmek. Stadyumda birçok yerin sanal aydınlatmaya mutlaka ihtiyacı olur. Fakat aynalarımızı mümkün olan her yerde kullanarak, stadyumların ve operasyonlarının daha sürdürülebilir olmasını sağlayabilmekteyiz”.
Birçok avantaj
Second Sun’ın çözümü güneş enerjisi kullandığından, enerji tüketimi yüksek olan elektrikli aydınlatmalardan çok daha sürdürülebilir olmasıyla öne çıkıyor.
“Güneş ışınları yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Bunun ötesinde, güneş ışınlarının bedava olması finansal açıdan büyük bir avantajdır ve futbol kulüpleri bunun farkında” diyen Moustgaard, avantajları saymaya devam ediyor: “Kulüpler, çözümümüz sayesinde zamandan da tasarruf edebilmektedir. Boyutları büyük olan sanal aydınlatma sistemlerinin sahaya taşınması, zaman ve kaynak tüketimi anlamına gelmektedir. Sunduğumuz çözüm kullanıldığında, aynaların devreye girmesi için bir düğmeye basılması yeterlidir. Üstelik aynalarımız, güneşin hareketini mevsimsel rotasına ayak uydurarak gün boyunca otomatik olarak izleyebiliyorlar.”

Çözüm ortağı olarak LINAK
Moustgaard’a göre, LINAK’la çalışmayı tercih etmelerinin birkaç nedeni var:
“Bizim için en önemli olan nokta, teknik gereksinimlerimizi karşılayabilecek kapasiteye sahip bir çözüm ortağıyla çalışmak oldu. Bu konu, LINAK için bir sorun teşkil etmiyordu. Sundukları çözüm; kullanım, bakım ve teslimat açılarından kusursuzdu. Bunlara ek olarak, tedarik zincirimizin sürdürülebilir nitelikte olması gerekiyordu. LINAK hem kendi ülkemizde merkezli hem de hepimizin faydalanabildiği geniş bir tedarik ağına sahip. Ayrıca LINAK, kendi ürünlerimizde memnuniyetle kullandığımız kaliteli bir markadır.”
LINAK ile iletişim, Moustgaard için önemli olan noktalardan bir diğeriydi: “LINAK ile en başından beri iyi bir deneyim yaşadık. Henüz en büyük müşterileri arasında olmasak da, bizi her zaman dinlediklerini ve ciddiye aldıklarını hissettirdiler. Bu bizim için gerçekten önemliydi.”
Gelecek parlak görünüyor
Second Sun’ın geleceğe yönelik birçok hedefi var. Futbol sektörüne yeni girmiş olan şirket, şimdiden Avrupa’daki birçok kulübün dikkatini çekmeyi başarmış bulunuyor. Ayrıca bundan sonrası için de hedefleri büyük:
“Sürekli olarak geliştirdiğimiz çözümler için yeni kullanım alanları tespit etmeye çalışıyoruz. Farklı spor dallarına da hitap edeceğini düşündüğüm çözümlerimizin, mimarlık ve şehir planlama sektörlerinde de potansiyele sahip olduğu inancındayım. Sonuçta sayıları ve yükseklikleri giderek artan binalar bolca gölgeye de neden olmaktadır. Güneş ışığı önemli, sürdürülebilir ve bedava bir enerji kaynağı olduğundan, onu elimizden gelen en iyi şekilde kullanmamız gerekir.”
Second Sun hakkında daha fazla bilgi edinmek ve aynaları çalışırken gösteren bir video izlemek için şirketin web sitesini ziyaret edin.
