Tesisten her gün 20.000 m³’ten fazla atık su geçmektedir. “Renseanlæg Vest” arıtma tesisi, Danimarka’nın en büyük beşinci şehri olan Esbjerg’den gelen atık suları arıtmaktadır. Yasal gereklilikleri karşılayabilmeye odaklanan tesis yönetimi, süreçleri optimize etmenin ve maliyetleri minimumda tutmanın yollarını sürekli olarak araştırmaktadır.
Tesisin işletilmesinden sorumlu hizmet şirketi DIN Forsyning’in yakın geçmişte yaptığı işlerden biri, havalandırma tanklarının giriş vanalarının açılıp kapanması için bir dizi LINAK® elektrikli aktüatör kurmak olmuştur.
Havalandırma işleminin başlıca amacı, amonyak seviyelerini düşük tutmaktır. Yüksek enerji tüketen havalandırma işleminde, oksijen seviyesinin denetlenmesi kritik önem taşımaktadır. Tüm tesisin enerji tüketiminin neredeyse üçte biri, havalandırma tanklarında gerçekleşir.
İleri teknoloji ürünü aktüatörlere geçiş
Eski geleneksel aktüatörleri için yeni bir alternatif arayan DIN Forsyning yönetimi, vana otomasyonu için elektrikli lineer aktüatör kullanma fikrini Esbjerg’in güneyinde bulunan bir diğer atık su arıtma tesisinden aldı. Bu fikri uygulamanın doğru bir karar olduğu en başından belliydi.
LINAK aktüatörler yalnızca uygun fiyata temin edilebilmekle kalmıyor. Aynı zamanda montajları ve uzaktan kontrolleri de çok daha kolaydır. Yapılan dayanıklılık testleri ise, bakım gerektirmediklerini göstermektedir.
Bu nedenden dolayı LINAK aktüatörlerini tesisin başka yerlerinde de kullanmaya karar veren yönetim, bölgedeki diğer atık su arıtma tesislerinin nasıl optimize edilebileceği konusunu da gündemine taşıdı.
“Havalandırma işleminde enerji tüketimini azaltmak” başlıklı deneyim hikâyesinde, Esbjerg’deki vanalarda elektrikli lineer aktüatör kullanımına nasıl geçildiğini ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz. Endüstriyel aktüatörler hakkında daha fazlasını öğrenmek için, tabii ki bölgenizdeki LINAK temsilciliği ile de iletişime geçebilirsiniz.