Danimarka, diğer birçok alanın yanı sıra daha çok çayırlıklarda kullanılan çim tohumu üreticileri arasında dünyanın lider ülkelerinden biridir. Ancak diğer çiftçiler gibi tohum üreticileri de hasat sırasında mahsullerinin kalitesini düşüren yabani otlarla sorun yaşamaktadır. Dolayısıyla etkili yabani ot kontrolü gereklidir. Ancak bunun hem çevreye mümkün olduğunca zarar vermeden ve yetiştiricilerin kolayca kullanabileceği şekilde yapılması da gerekmektedir. Dolayısıyla birçok Danimarkalı tohum yetiştirici için çözüm Møller Andersen'in MA Yabani Ot Temizleyicisidir.
Akıllı makine
MA Yabani Ot Temizleyici, adından da anlaşılacağı gibi yabani otları herbisitle kaplayan bir yabani ot temizleyicidir. Temizleyici, her birinde herbisitle ıslatılmış bir silindir bulunan üç bölümden oluşmaktadır. Her bölümde silindirleri paralel biçimde kaldırıp indiren iki LINAK® LA33 aktüatör bulunmaktadır. Tohum yetiştiricisi yabani ot temizleyiciyi traktörüne taktığında, silindirlerin yüksekliğini, yabani otların boyuna göre kabinden ayarlayabiliyor. Genellikle yabani otlar mahsullerden yalnızca 2-3 cm daha uzundur. Yani hassas ayarlama çok önemlidir. Lars Møller Andersen şunları söylüyor:
”Hidrolik sistemler kullanıldığında makine hareketi kolayca düzensiz hale gelebiliyordu. Basitçe yapı, bunu kaldıramıyor. Dolayısıyla paralel çalışma gereklidir. LINAK aktüatörleri ve ilişkili yönlendirme kontrolü bunu sağlayabiliyor.”
Minimum miktarda herbisit
Mümkün olduğunca az herbisit kullanılması tabi ki herkesin çıkarınadır. Bu alanda MA Yabani Ot Temizleyici önde gelen çözümlerden biridir. Lars Møller Andersen şöyle açıklıyor:
”Temizleyici konsepti sayesinde MA Yabani Ot Temizleyici yalnızca tam gereken yerlerde temizlik yapmaktadır. Malzemenin bitkilerin üzerinde verilmesinde çok etkilidir ve damlama yapmamasıyla tamamen benzersiz bir çözümdür. Yani kullanıcı, geniş spreylemeye kıyasla çok daha az kimyasal kullanır.”
LINAK ile Çalışmak
Tohum yetiştirme şu anda Lars Møller Andersen'in ana odaklandığı konu olmasına karşın bu her zaman böyle değildi. Geleneksel makine işinin dördüncü kuşağıdır ve 25 yıldır bu alanda çalışmaktadır. İşletmesini sattıktan sonra planı hayatın tadını çıkarmakmış ancak iyi fikirler gelmeye devam etmiş.
Møller Andersen, ”Bırakamıyorum, ben böyle bir insanım. Makine işinde doğdum ve yetiştim ve bu konuda tutkuluyum,” diyor.
MA Yabani Ot Temizleme makinesini yeniden ele almış ve iyileştirme için bazı bariz olanaklar olduğunu görmüş.
”İlk makineyi, yalnızca orijinal ilkeler kalacak şekilde daha da geliştirdim. En önemli iyileştirme hareket halindeyken silindirlerin yüksekliğini ayarlamanızı sağlayan LINAK aktüatörlerin eklenmesidir. Bu gereklidir. Yüksekliği her seferinde manuel olarak ayarlamanız gerekseydi, işi asla bitiremezdiniz,” diyor.
Møller Andersen, LINAK’ı seçmesinin birçok nedeni olduğunu söylüyor:
”Birincisi LINAK ile daha önce çalıştım. Dolayısıyla şirketi tanıyordum ve Danimarka kalitesi sunduklarını biliyordum. Ayrıca zorlu herbisit ortamına dayanabilecek kaliteli bir çözüme ihtiyacım vardı. Aynı zamanda yükseklik ayarının uyması gereken bariz parametrelerim olduğundan en baştan rehberliğe ve önerilere ihtiyacım vardı. Bu durumda gelip beni ziyaret edecek ve doğru çözümü bulmama yardımcı olacak bir Danimarkalı sorumluya sahip olmak açıkça cazipti.”
Büyük potansiyel
Lars Møller Andersen, ortaya çıkardığı makineden çok memnun:
”MA Yabani Ot Temizleyici’nin silindir ilkesi Avrupa için oldukça benzersizdir. Mevcut modelde makine biraz niş bir ürün ve Danimarka’nın tohum yetiştirme pazarını neredeyse kapsıyor. Ancak bazı diğer çalışma genişlikleriyle makinenin birçok diğer türde çiftçiye de satılabileceğinden eminim. Ürün geliştirme zaten devam ediyor ve geleceğin getireceklerini görmek heyecanlı olacak,” diye sözlerini tamamlıyor.
Møller Andersen ApS internet sitesinde MA Yabani Ot Temizleyici hakkında daha fazla bilgi alın.