Bir aktüatör hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri konumudur. PCB ile kontrol edilen bir lineer aktüatörün fiziksel konumu, her mil devri ile oluşan darbelerin sayısını sayan Hall eskisi sensörleri temelinde belirlenir.
Geleneksel olarak, fiziksel kurs sonuna her ulaşıldığında konumlandırma sistemini kalibre eden milin her iki ucuna birer elektrikli anahtar monte edilirdi. Aktüatörden güvenilir konum geri bildirimi alınabilmesi için, bu kurs sonu anahtarlarından en az birinin düzenli olarak etkinleştirilmesi gerekiyordu. Aksi takdirde, genellikle güç kapalıyken Hall sinyallerinin kodlayıcı tarafından kaçırılması nedeniyle konum geribildirimi zamanla sapabiliyordu.
Sistemin bu zafiyeti nedeniyle, aktüatörün tam stroku kullanmaması durumunda zaman içinde yanlış konum geri bildirimleri meydana gelebiliyordu.
LINAK® tarafından geliştirilen yeni bir başlatma prensibi, lineer hareketlerin başlatılma şeklini tamamen değiştirdi. Bu yöntem, mil somununa yerleştirilen küçük bir mıknatıstan faydalanıyor. Mıknatıs, aktüatörün PCB’sinde bulunan iki Hall sensörünün yanından, yani hareketin başlangıcındaki “sıfır” noktasından geçiyor. Sensörler, mil somunundaki mıknatıs geçerken tepki veriyor ve iki Hall sinyali oluşuyor. Mikroişlemci, bu iki manyetik alanın kesişim noktasını tespit ediyor ve bu kesişim noktasını başlatma işlemi için referans noktası olarak kullanıyor.