Contact us here

 

Aktüatörler ile kullanılan kablolar ve konnektörler hakkında bilinmesi gerekenler


LINAK®’ın endüstriyel aktüatörleri için üç kablo çözümü mevcuttur: güç ve sinyal için iki ayrı kablo, güç ve sinyal için tek kablo ve Y kablo. Aktüatör uzmanımız Hunter Stephenson videoda güç kablosu ile sinyal kablosu arasındaki farka ışık tutuyor ve özelleştirme yoluyla kolay “tak çalıştır” kurulumun avantajlarından nasıl faydalanabileceğinizi anlatıyor.

Elektrikli lineer aktüatörlerde kullanılan kablo türleri nelerdir?

LINAK®’ın endüstriyel aktüatörleri için genel olarak üç kablo çözümü mevcuttur: güç ve sinyal için iki ayrı kablo, güç ve sinyal için tek kablo ve Y kablo.

Güç ve sinyal kablolarının ayrı olması, esnekliği artırır ve aktüatörlerin farklı makinelerde entegre edilmesini kolaylaştırır. Örneğin, bir kabloya güç kaynağı ve diğer kabloya motor kontrolü bağlı olabilir. Daha az enerji tüketen aktüatörlerde hem güç hem sinyal için tek bir kablo yeterli olabilmektedir. Bazı durumlarda Y kablo kullanılır. Y kablonun bir tarafındaki iki uç aktüatörün iki konnektörüne bağlanır ve diğer ucu hem güç hem de sinyal bağlantısı için kullanılır.

“Tak çalıştır çözüm” ne anlama geliyor?

Tak çalıştır çözüm, aktüatörün hızlı ve zahmetsiz bir şekilde entegre edilebilmesini sağlayan kullanışlı bir seçenektir. Endüstriyel lineer aktüatörünüz için özel bir kablo tercih ederek bu çözümden faydalanabilirsiniz. Çoğu durumda ihtiyacınız olan tek şey, doğru kablo seçeneğine sahip bir aktüatör ve iki cıvata (biri arka fikstür, diğeri piston kolu için) olacaktır. Bu sayede uygulamanızı en kısa sürede sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

LINAK kabloları nasıl test eder?

LINAK’ın endüstriyel aktüatörleri, üretimden çıkmadan önce her zaman kablo takılı hâlde test edilir. Bu, aktüatör bağlantısının doğru ve çalışır durumda olmasını garantiler.

Bir aktüatörün IP69K (dış etkenlerden koruma derecesi) sınıfına uygun olmabilmesi için, kablonun ucu her zaman korunaklı bir kalıp içerisinde bulunmalıdır.

Yüksek IP (dış etkenlere karşı koruma) seviyesinin sağlanabilmesi için, gerekli önlemlerin alınması ve makineye giden kabloların kapalı ve korunaklı bir yerde tutulması önemlidir. Bu, püskürtülen suyun konnektöre ve aktüatörün içine girmesini önler.

LINAK’ın endüstriyel aktüatörlerinde bulunan kablolar ve yuvalar, IP koruma sınıfını etkilemeden değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Biliyor muydunuz?

Güvenilir sinyal kalitesinin sağlanabilmesi ve güç kaybının önlenebilmesi için, mümkün olan en kısa kabloyu tercih etmeniz önerilir.

Lineer aktüatör konnektörleri söz konusu olduğunda, LINAK’ın endüstriyel makinelere yönelik sunduğu çözümlerde genelde Deutsch DT veya AMP Superseal tercih edilir. Zorlu çalışma ortamları için tasarlanmış olan bu aktüatör konnektörleri, silikon kablo ve arabirim contaları sayesinde aşırı sıcaklık, basınç veya nem gibi koşullara dayanıklıdır.

Yüksek IP (dış etkenlere karşı koruma) seviyesinin sağlanabilmesi için, gerekli önlemlerin alınması ve makineye giden kabloların kapalı ve korunaklı bir yerde tutulması önemlidir.

Bir aktüatörün IP69K koruma derecesine sahip olabilmesi için, kablo uçları her zaman korunaklı bir kalıp içerisinde bulunmalıdır. Bu sayede, sıçrayan sıvıların konnektöre ve oradan da aktüatörün içine sızması önlenmiş olur.

Aktüatörünüzü makineye bağlamak için kablo seçerken, şunu her zaman göz önünde bulundurmanız gerekir: Gerekli kablonun özelliklerini tanımlayın, kabloyu korunaklı bir şekilde tutun ve kablonun bükülmesini önleyin.

Sorunuz mu var?

- Ekibimiz size teknik bilgi, projenizi başlatırken rehberlik ve daha birçok konuda destek sağlayabilir.

Contact now